Okostáska 2022-06-15T17:04:38+00:00

Forráskód letöltése

Tesztelési jegyzőkönyv

Használati útmutató

Az SMB – “az egyén logisztikai asszisztense a 21. században”

Már a táska is okos?! Joggal merülhet fel ez a kérdés, ha először találkozunk az okos táska (angolul smart bag) nevű szerkezettel. Elvégre ma már minden okos, az otthonunk egészétől a telefonon és tévén át egészen a fogkeféig. Mit tesz még egy okos eszköz a háztartásunkban? Joggal merülhet fel bennünk a kérdés: van egyáltalán értelme annak, hogy a fogkefe után, ami megmondja, hol és hogyan mossam a fogam, most már a táska sem hagy nyugodni?

A legtöbb okosított eszközzel kapcsolatban felmerül egy klasszikus probléma: hiába csinálunk valamiből okosított verziót, ha már az eredeti termék felhasználása is korlátozott. Nagyon sokan nem közlekednek autóval, nem laknak magánházban és nem kedvelik az elektromos fogkefét.

Nem azért nem használják ezeket a termékeket, mert nem engedhetik meg maguknak vagy nem elérhető számukra, hanem fogyasztói döntéseket hoznak, saját személyes preferenciáik vannak. Az okosítás és a funkciók túlburjánzása pedig ezeket a döntéseket az alap termék miatt nem képes megváltoztatni.

Ezen kívül természetesen a fent említett probléma is, bár túlzónak és technofóbnak tűnik, nagyon is valós: minél több okosított elektronikai eszköz vesz minket körül, annál jobban korlátozottnak, leszabályozottnak, keretek közé szorítottnak érezhetjük mindennapjainkat.

Ezért fontos, hogy olyan okos eszközöket válasszunk, amik egyrészt valóban érdemi megoldást és jelentős könnyebbséget tesznek lehetővé, másrészt nem hatnak nyomasztónak, hatásaikat nem számonkérésnek vagy megregulázásnak érezzük. Egyes okos eszközök azt az érzetet keltik, mintha a főnökünkké válnának: a legkisebb mulasztás vagy kiengedés esetén is visszarántanak minket a kőkeményen lefektetett szabályok közé.

Miért más a SMB? Mi a fő Funkciója?

Egy táska hű és kitartó útitársként velünk tart akár a hét minden napján, mindig elbír annyit, amennyit mi is és megkönnyíti még a legnehezebb dolgok szállítását is. Egy táska továbbá csak egy keret, amelynek jól meghatározott funkciója van, a táskánkban számos dolgot tárolhatunk és cipelhetünk magunkkal munkába, tárgyalásra vagy akár az egyetemre. Legfőbb és legfontosabb funkciója a tárolás, raktározás. Ebből indultunk ki.

Táskánk okosítása, valamint az okos táska mint eszköz megalkotásánál ezt a képet tartottunk szem előtt. Olyan terméket alkottunk, amely kiszolgáló és asszisztáló funkciókkal rendelkezik. Így válik az okos táska egy figyelmes és segítő társsá a mindennapokban. Véleményünk szerint erre azért is van szükség, mivel a rohanó világban egyre több mindent kell fejben tartani, ami nem mindig egyszerű.

Ahhoz, hogy ezekről a funkciókról a lehető legtöbb és legjobb információt és tapasztalatokat szerezzük, megnéztük, hogyan működik mindez a profik esetében. Az üzleti életben és a világkereskedelemben a megfelelő raktározás és logisztika elengedhetetlen a hatékony működéshez. Gondoljunk csak bele, vajon képesek lennénk a hatalmas konténereket a kikötőben, vagy a hipermarketek raktárait megfelelő szervezettség és rendszer nélkül kezelni? Ahhoz, hogy az áruk és szolgáltatások a világ bármely pontjára, időben megérkezhessenek, a modern IT rendszerek és szoftverek sokaságára van szükség. Ezelőtt 100 évvel elképzelhetetlen volt, hogy New York-ból Budapestre rendeljünk és szállítsunk bármit is rendszeresen, gyors és pontos nyilvántartás, raktározás és rendszerezés mellett. Erre a megoldást a digitalizáció és az információs technológiai innovációk sokasága jelentette. A megfelelő támogató eszközökkel és szoftverekkel ma már a logisztikai cégek képesek akár 24 órán belül a világ bármely pontjára eljuttatni csomagjainkat. Láthatjuk, hogy igen nagy a különbség egy lóháton közlekedő futár és egy globális logisztikai hálózat között. Okos táskánkkal célunk, hogy a logisztikához hasonló mértékű előrelépést tegyünk lehetővé az egyének számára.

Saját kutatásaink, valamint a nyilvánosan elérhető piackutatások egyaránt megmutatták, hogy okos táskát leginkább a közép és felső-középosztály számára érdemes gyártani. Ők azok a fogyasztók, akik egyrészt jó minőségű alapanyagokból készült táskákat preferálják, másrészt nagyobb hajlandósággal fognak prémiumot fizetni az elérhető extra funkciókért. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ez a réteg ma Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt amelyik a legversenyképesebb fizetésekkel rendelkezik, valamint a legnagyobb arány szabadon elkölthető tőkét birtokolja a piacon. Tekintettel arra, hogy a táska választás a legtöbb embernél funkcionális jellegű, az okos táska nem a „tömegek táskája” lesz, hanem az olyan egyéniségeké, akik az önkifejezés eszközét látják a termékben, továbbá annak extra funkcióit magas gyakorisággal fogják tudni kihasználni a mindennapokban. Ennek megfelelően elsődleges célcsoportunk a 25 és 55 év közötti középosztálybeli, valamivel átlagos feletti fizetéssel rendelkező nők és férfiak. Másodlagos cél piacunk a nyomkövetésnek köszönhetően az 55 és 99 év közötti, rendszerint nyugdíjas, munkaerő-piaci szempontból inaktív nők és férfiak. Ők az elsődleges célpiac szülei.

Táskánk alapját egy prémium üzleti bőr táska adta. A táska kiválasztása során fontos szempont volt a prémium érzet, valamint a tartósság elérése és biztosítása. Ezért az anyag választásnál nem jöhetett szóba más, csak természetes, strapabíró, megfelelően kezelt bőr. A táska rendelkezik hagyományos fülekkel és lecsatolható vállpánttal is az ergonomikus hordozhatóság érdekében. A minőségi, valódi fémből készült csatok és pántok, valamint a részben kézzel varrott szegések garancia arra, hogy a táska sok éven keresztül megbízható és hasznos partnere lesz tulajdonosának.

A táska megalkotásánál a minőség terén nem kötöttünk kompromisszumot. Éppen ezért okos táskánkat a prémium termékek piacán helyeztük el. Ez vonatkozik mind az anyaghasználatra, mint a beépített szoftverek és hardverek minőségére, mint pedig az eladási árra. Termék megalkotásánál figyelembe vettük a piacon leggyakrabban felmerülő igényeket, illetve az általunk feltárt fogyasztói preferenciákat más okos táskák esetében. Ezek alapján azonosítottuk táskák cél piacát, a potenciális vevőkört, a megcélozni kívánt piaci szegmenst, azaz a célcsoportot.

Táskából rengeteg félét lehet kapni jelenleg mind Magyarországon, mind külföldön. Választéknak csupán a képzelet szabhat határt, így egy igen telített piacról beszélhetünk.

Emellett okos táskából is számos terméket találni, kezdve a nagyon egyszerű, gyakorlatilag csak egyetlen beépített akkumulátorral rendelkezőektől egészen a high-tech, informatikai cégek által gyártott darabokig. Emiatt a versenytársak meghatározásánál számos tényezőt kellett figyelembe vennünk. Az egyik legfontosabb az általános táska vásárlási szokások, amelyek alapvetően meghatározzák, pontosan kik, mikor, milyen gyakorisággal, milyen típusú termékeket választanak.

Táska piac előnye, hogy alapvetően egy kevésbé árérzékeny piac, a fogyasztói preferenciákat rendszerint a design, a divat és a formavilág határozza meg. Ebből viszont adódik egy komoly hátrány is, mégpedig az, hogy a mi termékünk versenyezni kényszerből más gyártók lényegesen olcsóbb darabjaival is. Erre jó példa a kínai Xiaomi által gyártott, kinézetében meglehetősen letisztult, de igen sokféle funkcióval rendelkező okos táska. A terméknek az eladási ára jóval alacsonyabb, mint ami táskák tervezett eladási ára, funkcióiban ugyanakkor (különös tekintettel a nyomkövetésre és a telefonos applikációra) nem sokban tér el az általunk gyártott táskától. De a kevésbé árérzékeny piac következménye, hogy a presztízs márkák egyes okosított táskáival és fel kell vennünk a versenyt.

A Ralph Lauren immáron több mint egy éve megjelent a luxuscikkek terén saját okos táskájával. Az általunk készített táskák az olcsóbb változatokhoz képest prémium anyaghasználatukkal, mutatós, business kategóriájú megjelenésükkel emelkednek ki. Szoftver szempontból, okos funkciók terén képesek ugyanolyan kifinomult, modern igényeket kielégíteni, mint a tech cégek által gyártott táskák. Bár táskánk nem presztízs termék, egy prémium termékhez képest jóval több felhasználási lehetőséget és jobb ár-érték arányt biztosít a felhasználó számára. A luxusmárkákkal ellentétben ugyanis táskánk okos funkciói sokoldalúak, nem pusztán mutatóban vannak jelen. Természetesen arra is kell gondolnunk, hogy nem pusztán az okos táskák piacán vannak jelen versenytársaink. Ha a prémium szegmens vesszük alapul, az olyan top márkák egyes csúcstermékeivel is számolni szükséges, mint például a Gucci. Egy hagyományos, okos funkciók nélküli táska esetén egyedül a design az, ahol érdemi eltérés tapasztalható az egyes termékek között. Ennek megfelelően táskánkat úgy alakítjuk át, hogy prémium érzetét megőrizze, a minőségi anyaghasználat az okosítás után is egyértelmű maradjon vásárlóink számára.

Táskáink okosítása hidat jelent a digitális eszközeink és az analóg szállítás között. Emelt legtöbb okos eszköz ezzel szemben, amelyek rendszerint a fiatalabb generációnak szólnak, az okos táska kortól függetlenül egy kényelmes és hasznos megoldás. Az okos táskák ugyanis egyaránt rendelkeznek aktív és passzív funkciókkal, olyanokkal, amelyeket közvetlenül a felhasználó működtet és olyanokkal, amelyek a felhasználó tevékenységéttől függetlenül működnek vagy rendelkezésre állnak (a nyomkövetés klasszikusan ilyen lehetőség). Így okos táskát nemcsak magunknak, hanem szeretteinknek – szüleinknek vagy gyermekeinknek – is vásárolhatunk. A folyamatot, valamint saját termékünket egy SWOT-analízis keretében vizsgáltuk, hogy jobban megismerjük a termékfejlesztés és üzleti tervezés során legfontosabb szempontokat.

Az okos táska, akárcsak a legtöbb okos eszköz esetében, egy gyűjtőfogalom, amibe számos különböző eszköz beletartozik. A táskák funkciói között ráadásul igen nagy A hagyományos tároló eszközökhöz képest egy táska okosítása kimerülhet egy áramforrás biztosításában is, azaz egy beépített akkumulátor extra töltési lehetőséget biztosít készülékeink töltéséhez.

Mivel a power bankok és vezeték nélküli töltők évek óta nagy népszerűségnek örvendnek, az okos táskák szinte mindegyike rendelkezik is ezzel a funkcióval. Az akkumulátorok mérete változó, általában a táskák méretével van összhangban. A töltés funkció egyértelműen a legnépszerűbb az okos táskák esetében.

Olyan táskát alkottunk, amelynek beépített akkumulátora biztosítja az akár 10 h-s töltést, maximum 1 A feszültségen. Az akkumulátort diszkréten építettük be a táskába, feszültség biztosan és hőálló módon, így elkerülhető annak túlmelegedése vagy túltöltése. A töltés a töltés USB kábelen keresztül történik. Az akkumulátor meghibásodás vagy elöregedés esetén igény szerint cserélhető. Az akkumulátorral valamennyi műszaki eszköz tölthető.

A “töltő, zsebekkel” koncepció azonban messze nem meríti ki az okos táskákban rejlő funkciókat. A töltés mellett számos olyan szoftveres lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel további funkciókkal bővülhetnek a táskák és hátizsákok.

További elérhető funkció, amit a táskában helyeztünk el, egy GPS alapú nyomkövető. Tekintettel arra, hogy az ehhez szükséges elektronika kis helyen elfér, könnyen és egyszerűen beépíthető funkcióról beszélhetünk. Ráadásul ezeknek a jeladóknak az energiaigénye a mai akkumulátorok kapacitásához mérten nagyon alacsony, nem kell amiatt aggódni, hogy egyhamar lemerülnének (a biztonság kedvéért a legtöbb, nyomkövetésre használt eszköz össze van kötve a töltéshez hasznát akkumulátorral. Így még alacsony töltöttség mellett is hozzájuthatnak ezek a jeladók extra töltéshez. A GPS nyomkövetés elsősorban egyedül közlekedő, kiskorú gyermeke követésére jelent meg a piacon. A szülők az okos táskába épített jeladó segítségével követhetik gyermekük útját az iskolába vagy éppen hazafelé. A jeladó azonnal riaszt, ha a gyermek letérne a megszokott vagy előre megadott útról, így a szülő rögtön értesül, ha valami váratlan történne és felveheti a kapcsolatot a táska viselőjével. Amennyiben valami rossz dolog történne, a felderítés és megtalálás során is rendkívül hasznosak lehetnek a jeladó által tárolt információk a hatóságok számára. Természetesen ma már a legtöbb okostelefon tartalmaz a GPS antennát, így elsőre nem feltétlenül érthető, milyen előnye van annak, ha jeladót a táskában helyezzük el. Ne felejtsük el, hogy egy táskát jól van nehezebb elhagyni vagy éppen ellopni, mint egy telefont. Ezenkívül telefonunkat rendszerint naponta órák hosszat képesek vagyunk nyomkodni, ezért annak töltöttségi szintje nem mindig elegendő a megfelelő GPS koordináták biztosításához. Biztonságtechnikai szempontból pedig ne felejtsük el, hogy az elkövetők az áldozatoktól rendszerint rögtön elveszik a telefonjukat, valamint kiürítik a táskájukat. A táskát magát azonban legtöbb esetben a bűnelkövetők nem tekintik veszélyforrásnak, ezért az hatékonyabban tud működni, mint rejtett vészjelző és bűnmegelőzési eszköz.

Legfontosabb szempontok

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy valamit otthon felejtett, amire később nagy szüksége lett volna. A reggeli rohanásban gyakran megesik, hogy még a legalapvetőbb dolgok is (telefon, kulcscsomó, igazolványok, bérlet, munkaruha stb.) elmaradnak bepakolásnál. Mire észrevesszük, hogy valami hiányzik, általában már túl késő, nem tudunk visszafordulni és magunkhoz venni otthon maradt dolgainkat, különben elkésünk. Az okos táskák erre a kellemetlenségre is megoldást tudnak nyújtani. Hogy ezt elkerülhessük, egy Bluetooth érzékelőt építettünk a táskába, továbbá mellékelünk chipeket, amit azokra a tárgyakra, eszközökre helyezhetünk el, amik nélkül semmiképpen nem szeretnénk elindulni. A táska érzékelője képes a jeladók alapján beazonosítani, hogy mi található a táskában és mi az, amit még nem helyeztünk bele.

Ehhez pusztán annyira van szükség, hogy a táska szoftvere vagy a hozzá tartozó telefonos alkalmazás segítségével beállítjuk, melyik jeladóhoz milyen tárgyunk tartozik. Mivel a legtöbb ilyen érzékelő-jeladó páros rádióhullámok segítségével működik, a program képes meghatározni, mekkora a távolság a táska és a jeladóval ellátott eszköz között. Ennek köszönhetően a táska képes jelezni, ha egy számunkra fontos tárgy túl messze került tőle, így biztosítható, hogy nem fogunk elindulni anélkül, hogy minden lényeges dolog nálunk lenne. Amennyiben valahová a táskánk nélkül indulnánk el, ez a riasztás kikapcsolható vagy akár programozható, így a táska nem fog minden alkalommal értesíteni, ha elmegyünk futni egyet a telefonunkkal a zsebünkben.

A táska funkcióinak elérése egy telefonos alkalmazáson keresztül történik. A táskához egyedi PIN kódot biztosítunk, amellyel az alkalmazás telepítése után párosítani tudjuk a táskát telefonunkkal. Az alkalmazás Android és iOS rendszereken egyaránt elérhető. Az alkalmazás frissítése és a technikai támogatás folyamatosan biztosított, így garantáljuk, hogy mindig zökkenőmentes és gördülékeny az okos táska használata.

A jövőbeni fejlesztési lehetőséget is mérlegeltük, ezek alapján elsőszámú, rövid távú tervünk egy szórakoztató dolgokra is felhasználható táskába épített hangrendszer kifejlesztése és kidolgozása. Ezt a megoldást az évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vezeték nélküli, telefonokhoz csatlakoztató hangszórók ihlették. Sokan imádnak ilyen eszközök segítségével a szabadban zenét hallgatni, de akár otthoni használat közben is jól jöhet, ha nem kell minduntalan keresni és töltögetni ezeket az audio eszközöket. 

Meglepő előnye továbbá táskába épített hangszóróknak, hogy a táska természetes mélynyomóként és mélyerősítőként funkcionál, ezért ezek a hangszórók tisztább és jobb minőségű zenelejátszást biztosítanak. Hangszórós megoldás esetén a táska szoftvere rendszerint támogatja a hangszóró összekötését legnépszerűbb a zenelejátszó programokkal, pl. Spotify, Apple Music, Deezer és mások. Ez a fajta hangszórós megoldás hasznosabb, mint gondolnánk: számos beszámoló szerint a szülők ilyen eszközök segítségével kerültek közelebb és értették meg gyermekeik zenei ízlését, az általuk kedvelt műfajokat.